Megosztás

Alakítsuk át az iskolákat demokratikus tanuló közösségekké!

Az iskolarendszer elavult!

Az oktatási rendszerünk nem mai keletű. Az 1800-as években egy tekintélyelvű társadalom számára fejlesztették ki, melynek olyan munkásokra, katonákra és polgárokra volt szüksége, akik hagyják magukat irányítani azok által, akik „jobban tudják”.

Az iskolák ma már sokkal élhetőbbek, de az általános elvek nem változtak sokat: a gyerekek még mindig olyan rendszerben találják magukat, ahol a személyes érdeklődésüket és véleményüket szinte teljesen figyelmen kívül hagyják, és ahol a demokráciát és a társadalmon belüli egyenlőséget ritkán tapasztalhatják meg

A tanulmányok azt mutatják, hogy alig két héten belül a diákok elfelejtik a tanultak 80%-át. Az iskolákból lemorzsolódók aránya az Európai Unióban majdnem 15%. A vállalatok arra panaszkodnak, hogy az új munkaerőből hiányzik a kreativitás, az innovatív szellemiség. Egyre több gyerek csak gyógyszerekkel képes átvészelni az iskolában töltött időt.

A jobb út: a demokratikus nevelés

Miért kell a demokratikus országokban lévő iskoláknak ilyen antidemokratikusnak és hierarchikusnak lenniük? Ez nem szükségszerű.

Az oktatási kutatások bebizonyították, hogy a tanulás legjobb módja, ha egyszerűen kiélhetjük természetes kíváncsiságunkat és érdeklődésünket. Pont ez történik a demokratikus iskolákban és egyetemeken. Szabad, ön-motivált tanulás. A természetes érdeklődést nem elfojtják hanem bátorítják. Ennek az eredménye: motivált, innovatív emberek, akik egész életükben tanulnak.

A demokratikus oktatás két alappillére

a. Önszabályzó tanulás

A demokratikus iskolák és egyetemek diákjai órákra járnak, pont úgy, mint a hagyományos iskolákban. A különbség az, hogy ők saját döntésükből tesznek így. A tanulás nagy része az osztálytermen kívül történik: kutatnak az Interneten, játszanak, önkéntes munkát végeznek, projekteken dolgoznak és barátokkal, tanárokkal beszélgetnek.

b. Egyenlőségen és kölcsönös tiszteleten alapuló közösség

A legjobb környezet a tanuláshoz – de ugyanígy a munkához vagy az élethez is – az ahol tisztelik a jogainkat és a véleményünket. A demokratikus iskolákban iskolagyűléseket szerveznek, ahol a közösség minden tagjának egyenlő szavazata van, kortól és rangtól függetlenül. Tanárok és diákok egyenlőként vitatják és szavazzák meg az iskola házirendjét, tantervét, projekteket, a munkatársak felvételét söt még költségvetési kérdéseket is.

Ennek az eredménye: toleráns, nyitott, felelősségteljes egyének, akik képesek kifejezni a véleményüket és meghallgatni másokét és akik jól képzett, aktív polgárai egy modern demokratikus társadalomnak.


Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület, az European Democratic Education Community magyar tagszervezete


Az Egyesület alapító tagjai

Találkozó Nagykovácsiban 2012. télen

Hozzászólások   

 
+1 #12 Szimeonov Todor 2016-05-04 21:16
A Változó Világ Mozgalom javaslata nem csak alapja, de garanciája is lehetne a demokratikus iskolának, a demokratikus nevelésnek: http://mmc-vvm.blogspot.hu/2016/05/az-uj-iskola.html
Idézet
 
 
+2 #11 Alternatív Gazdaság 2015-07-10 02:38
Örülök a kezdeményezésnek,

Mert az "iskola demokráciája a demokrácia iskolája" - Ha van kedvetek segítsetek a szabadon szerkeszthető felületen bemutatkozni, illetve iránymutató összefoglalókat adni. A szerkesztésben illetve népszerűsítéset ekben segítek. http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Oktat%C3%A1s
Idézet
 
 
#10 Guest 2015-02-23 20:27
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
#9 Guest 2015-01-28 17:04
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
#8 Guest 2014-11-27 16:46
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
#7 Guest 2014-09-23 19:58
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
#6 Guest 2014-09-22 15:19
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
#5 Guest 2014-08-02 21:41
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
#4 Guest 2014-07-20 05:16
Az adminisztrátor törölte a hozzászólást
 
 
+2 #3 Gabi 2014-06-25 07:50
Sziasztok,
már egy ideje ismerem a Summerhill tipusú oktatást, bár még csak 3 éves a kisfiam, remélem mire iskolaköteles lesz már egy ilyen suliba járhat Mo-on. :)
P.s. ha valaki ovit tudna javasolni hasonló felfogással, köszönöm előre is!

üdv,
G
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Látógatóink