Barion Pixel

3. DEMOKRATIKUS NEVELÉS KONFERENCIA

nap
óra
perc
mperc
Keresés
Close this search box.
diákmozgalom

Kiss Gergő és Tyukody Ruben

Milyen iskolát szeretnénk? – beszélgetés diákokkal, az ADOM és az EDF vezetőivel
image_pdfimage_print

A beszélgetést vezeti: Saly Erika

Az Egységes Diákfront (EDF) és az ADOM Diákmozgalom elsősorban oktatást érintő kérdésekkel foglalkoznak, aktív szerepet vállaltak az elmúlt évek diáktüntetéseinek szervezésében.

ADOM:
Szervezetünk a 2014-ben jött létre Független Diákparlament néven, 2019 óta pedig ADOM Diákmozgalom néven küzdünk egy modern, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszer létrejöttéért Magyarországon. Tízéves fennállásunk során több szakmai javaslatcsomagot tettünk le a kormányzat asztalára, ezáltal elértük az első sikeres nyelvvizsga árának visszatérítését, vagy éppen a kronológiás történelematlasz használatát az érettségin.

2022. október 23-án megszerveztük az elmúlt időszak egyik legnagyobb diáktüntetését, melyen 80 000 ember fejezte ki elégedetlenségét a kormány oktatáspolitikájával szemben. Fennállásunk óta rendszeresen szervezünk tüntetéseket, panelbeszélgetéseket, diákfórumokat, adománygyűjtéseket és más olyan rendezvényeket, amelyek a közélet iránt érdeklődő fiatalokat érdekelhetik.

Az ország több pontján is jelen vagyunk, sok szeretettel várunk minden, a saját jövőjéért tenni akaró középiskolás és egyetemista fiatalt csapatunkba!

EDF:
2022 végén a Diákok a Tanárokért (DAT)  és a Grund ifjúsági szervezet egyesülésével jött létre az Egységes Diákfront (EDF). Feladatunknak tekintjük a diák- és oktatásügyek képviseletét, felkarolását és lehetőség szerint megoldások találását és megvalósítását regionális és országos szinten is. 2023-ban az oktatás javítása érdekében az aHanggal együttműködve népszavazási kezdeményezést nyújtottunk be, kérdéseinket a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította, ezért alternatív népszavazást szerveztünk, amelyen több mint 114 ezren vettek részt.

Bemutatkozás:

Kiss Gergő (EDF) vagyok, végzős diák, az Egységes Diákfront elnökségi tagja. Immáron két éve a mindennapjaim részét képezi az aktivizmus és a fiatalok jövőjéért való kiállás. Azt gondolom, hogy ma Magyarországon különösen nehéz elképzelni a jövőt egy diák számára, mivel a fiatalság úgy érzi, hogy a kormány cserbenhagyta őket. Ezen akarok változtatni, és engem ez motivál a legjobban. Szeretném, ha a diákok zöme Magyarországon képzelné el a jövőt, mert ez az otthonunk, és itt lehetünk csak igazán itthon. 

A közelmúltban az ADOM, az EDF és a Fridays For Future Magyarország közös, a fiatalok érdekeit és fenntarthatósági szempontokat előtérbe helyező programot is írt, a fővárosi önkormányzatnak és a kerületi önkormányzatoknak fogalmaztak meg javaslatokat.

(Visited 110 times, 1 visits today)

További előadások, előadók

Lucy Stephens

Lucy Stephens

Explore the learning framework that has evolved from the work of The New School

Bas Rosenbrand

Bas Rosenbrand

Stages of children’s development, from conception to adulthood

Kérd a konferencia értesítőjét!