Barion Pixel

3. DEMOKRATIKUS NEVELÉS KONFERENCIA

nap
óra
perc
mperc
Keresés
Close this search box.

Rohácsi Kristóf és Sall Zsófia

Gyermekrészvételi jog, mint jövő(nk) nemzedékének hangja
image_pdfimage_print

Gyermekrészvétel jogi szabályozása és megvalósulása egy alapítványnál, kiskorú kollégánk részvételével

A gyermekrészvételi jog nemcsak jogként, hanem alapelvként is megjelenik az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében, hazai megvalósulása, normatív szabályozása mégis igen elmaradott. A gyerekjogok, és különösen a gyermekrészvételi jog mozgalmi jellegű fejlődése Magyarországon is olyan helyzetet teremtett, ahol a gyakorlatban megvalósuló gyermekrészvétel biztonságát és érdemi mivoltát garantáló szabályozás és keretek kidolgozása még a jövő feladata.

Mi is a gyerekrészvételi jog?

Sokak első zsigeri gondolata, hogy egy gyerek nem elég érett ahhoz, hogy önálló és felelős döntést hozzon a saját életét érintő kérdések kapcsán. Azonban a gyerekrészvétel nem erről, illetve nem csak erről szól. Sokkal inkább arról, hogy megfelelő információkhoz juttatva a gyerekeket, részletesen átbeszélve velük a döntési helyzeteket, lehetőségeket, közösen döntsünk az őket érintő élethelyzetekben.

Hogyan valósul meg a részvétel egy alapítványnál?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány több mint hét éve dolgozik közvetlenül együtt kiskorú kollégáival. A program hozzájárul ahhoz, hogy munkánk során a mai fiatalokat érintő problémákról hitelesen, a gyerektapasztalatok révén tudjunk kommunikálni, edukálni. A Kiskorú Kollégák csapata 13-17 évesekből álló, jelenleg tízfős tanácsadó csapat, akiket változatos formában és módszerrel von be az Alapítvány a munkájába. A program sikereinek és kihívásainak részletesebb ismertetésén keresztük Kristóffal közösen bemutatjuk, hogy miért olyan fontos a gyerekek részvétele, minden őket – akár közvetetten – érintő kérdésben.

Ajánlott oldalak:

(Visited 55 times, 1 visits today)

További előadások, előadók

Lucy Stephens

Lucy Stephens

Explore the learning framework that has evolved from the work of The New School

Bas Rosenbrand

Bas Rosenbrand

Stages of children’s development, from conception to adulthood

Kérd a konferencia értesítőjét!