Barion Pixel

3. DEMOKRATIKUS NEVELÉS KONFERENCIA

nap
óra
perc
mperc
Keresés
Close this search box.
Novák Julianna

Novák Julianna

Hogyan a legjobb a világba érkezni?
image_pdfimage_print

perinatális szaktanácsadó, dúla, óraadó – ELTE PPK

Demokrácia az élet kezdetén

A legjobb a világba úgy érkezni, hogy olyan környezet fogad, amely demokratikus elveken alapul. Ez azt jelenti, hogy a megszülető gyermek már a fogantatásától kezdve aktív résztvevője a saját létezésének és tanulási folyamatának. Véleményét, kéréseit meghallgatják, beleszólása van a döntésekbe, abba is, hogy mikor és hogyan érkezik a világba. Egy ilyen környezet tiszteletben tartja az egyéni igényeket és képességeket, elősegíti az önkifejezést és az önszabályozást, miközben nyílt kommunikációt és konfliktusmegoldást gyakorol. A pozitív, támogató közösség biztosítja az érzelmi biztonságot, és ösztönzi a kreativitást, lehetővé téve már a magzat számára is, hogy optimálisan fejlődjön, és megszületése után a saját érdeklődése által vezérelve fedezze fel a világot.

Azonban a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak során a hazai állami és gyakran a magán ellátórendszerben is ritkán érvényesül a partneri együttműködésen alapuló demokratikus hozzáállás, így ez a nagyon fontos, igen érzékeny és meghatározó életszakasz sokak számára testi és lelki sérülésekkel, hosszú távon hátrányos következményekkel jár. Ezek gyógyítása, feldolgozása, korrigálása sok időbe, energiába (és nem kevés pénzbe) kerül, ami megnehezíti a családok életét. Sem a szülők, sem a pedagógusok nincsenek erre felkészítve. Gyakran tanácstalanok és eszköztelenek azokkal a problémákkal szemben, melyek nem a közösségbe kerüléskor, hanem már jóval korábban keletkeznek, mégis ott kell megoldást találni rájuk.

Az interaktív beszélgetés során azt a kérdést járjuk körül, hogy a mai gyerekeket, fiatalokat miként segíthetjük már óvódás koruktól a szülésre és a szülői szerepre való készülődésben úgy, hogy mire felnőnek, az élet természetes körforgásának tudatosan, felkészülten, ugyanakkor könnyed örömmel lehessenek részesei.

Ajánlott olvasmányok:

Ajánlott videó:

(Visited 54 times, 1 visits today)

További előadások, előadók

Lucy Stephens

Lucy Stephens

Explore the learning framework that has evolved from the work of The New School

Bas Rosenbrand

Bas Rosenbrand

Stages of children’s development, from conception to adulthood

Kérd a konferencia értesítőjét!