Liedloff-idezetek

“A nevelés szó eredeti jelentésében annyit tesz, hogy ‘kivezetni’, s ha ez előnyösebb is az elterjedtebb ‘beleverni’ értelmezésnél, egyik sincs összhangban a gyermek veleszületett elvárásaival. Ha a gyereket a nála idősebbek ‘kivezetik’ vagy ‘terelik’, az egyet jelent azzal, hogy beleavatkoznak a fejlődésébe, hiszen elterelik a belülről jövő és leghatékonyabb útról egy kevésbé hatékony út felé. A veleszületett társas ösztön feltételezése homlokegyenest ütközik azzal a nagyjából egyetemes civilizált hiedelemmel, hogy a gyerek belső késztetéseit meg kell zabolázni ahhoz, hogy szociális lény váljon belőle.” (Az elveszett boldogság nyomában, 107. o.)

***

John Holt előszava Liedloff könyvéhez

(Visited 4 times, 1 visits today)
Fóti Péter

Fóti Péter

A demokratikus nevelés elkötelezett szószólója

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Hasonló cikkek

Közgyűlés

Egyesületi Közgyűlés 2022 október 8-án szombaton 10.00-kor

személyes és online Helyszín: Budapest 1022 Herman Ottó út 27/a. I.em. 4. Szeretettel meghívunk minden egyesületi tagot és szimpatizánst! A közgyűlés nyilvános, bárki jöhet, és bárki tehet javaslatot napirendre. Napirendi javaslatok eddig: Napirend: Közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása (levezető, jkv-vezető, hitelesítők, stb.) Napirend összeállítása

Tovább olvasom »

Kapriole:szabad, demokratikus iskola

(részletek az iskola bemutakozó füzetéből) fordította: Felvidéki Szilvia Az 1997 óta államilag engedélyezett  Kapriole egyike a Németországban működő kb. 1oo demokratikus iskolának. Mintegy 15o diákjával az egyik legnagyobbnak számít a Szabad Alternatív Iskolák Szövetségének (BFAS) egymással összefogásban álló intézményei közül.

Tovább olvasom »