Barion Pixel

3. DEMOKRATIKUS NEVELÉS KONFERENCIA

nap
óra
perc
mperc
Keresés
Close this search box.

David Gribble video-interjú (angolul)

image_pdfimage_print

Interjú David Gribble-lel, a Sands School alapítójával

Aki kérdez: Fóti Péter

Első emlékem David Gribble-ről, amikor megnyitotta a 2011-es Nemzetközi Demokratikus Iskolahálózati találkozót, amit az általa (+2 tanár + gyerekek) alapított Sands iskola rendezett. Beszéde rövid volt, és idézte Dumbledore szavait: „Filkó! Pityer! Varkocs! Dzsúzli!” (persze angolul). A konferencián, ami nagyon sokat adott nekem, Davidről csak annyi emlékem maradt, hogy egyszer ebédnél együtt ültünk Jerry Mintz-zel (aki a fiamat ping-pongozni is tanította), és arról beszélgettünk, hogy mennyire jó a művészeti nevelés a Waldorf iskolákban. Én Dáviddal együtt nem tartottam nagyra a szerintem sematikus és egyforma rajzokat, de Jerry ebben nem talált kivetnivalót.

Daviddel újra egy év múlva találkoztam az Európai Demokratikus Iskolaközösség konferenciáján Freiburgban. Dávid több előadása közül az egyik különösen megragadt az emlékezetemben, amiben arról beszélt, hogy miért nem tud a demokratikus iskolarendszer gyorsabban növekedni. Megragadott beszédében az, hogy az egyik legfontosabb alapító atya A. S. Neill is kicsit ludas ebben, mert sokszor szélsőséges, provokatív és túlzó kijelentésekre ragadtatta magát.

Szorasabb kapcsolatunk a konferencia után kezdődött, amikor David elkezdett a Wikipédia „demokratikus nevelés” címszaván dolgozni, és én igyekeztem segíteni neki.

Időközben elolvastam sok könyvét, amik közül háromról az alább látható rövid interjúban kérdezek is. Az első, a „Real Education” 15 demokratikus iskoláról szól, amelyek döntő részét David meg is látogatta, miután 60 évesen visszavonult a tanítástól. A másik könyv, olvasási időrendben nekem későbbi, a „Considering Children” cimű, amit magyarul „Figyelembe venni a gyerekeket”-re fordítanék. Ennek a könyvnek a hatása számos cikkemben is tükrőzödik, (mint pl. a gyerekek morális fejlődéséről szóló). 

A harmadik könyv, ami az angol nyelvű interjúban szóba kerül, a „Worlds Apart” című, amiben David összeveti a tradicionális iskolák ideológiáját a demokratikus iskolákéval. A blogunkon ebből a könyvből is van egy kis fordítás.

A videófelvétel 2014 novemberében készült, amikor a Sands iskolában tett látogatásom idejére Lynette (David felesége) és David meghívott magához lakni. Az öt náluk töltött este során, sok órát beszélgettünk. Az interjút az utolsó este vettük fel. David Gribble idén 82 éves.

David Gribble egyéb írásai a honlapunkon:

David Gribble saját honlapja: http://www.davidgribble.co.uk/

A Real Education teljes szövege angolul itt olvasható: http://www.arvindguptatoys.com/arvindgupta/real-education-dg.pdf

(Visited 25 times, 1 visits today)
Fóti Péter

Fóti Péter

Szerkesztő

Hasonló cikkek

Érdeklődés vezette – demokratikus – tanulás

Informális tanulás – szabadon választható kurzusKurzusvezető: Lehmann MiklósMentorok: Fóti Péter, Gál Tamás, Ginterné Csorba Zsuzsanna, Kovács Marianne, Novák Julianna, Saly Erika, Szegedi Gábor Tömbösített kurzus a félév során: 6 alkalom, alkalmanként 3-3 óra (egy alkalom 2×90 perc). A kurzus maximális

Tovább olvasom »