Glashütter Melinda és Bognár Roman

– az Arany Iránytű Program alapító tagjai

Az Arany Iránytű egy szakképző iskolában létrehozott mentálhigiénés program. Hét évig tartó kutatásunkban olyan problémákra kerestünk megoldásokat, mint a tanulási motiváció hiánya, a kamaszkori szorongás, depresszió, a korai lemorzsolódás, a kortárs bántalmazás vagy a szerhasználat.

Kiemelt célunk a közösségformálás és az érzelmi intelligencia fejlesztése. Azt tapasztaltuk, hogy minden körülmények között a természetes folyamatokat követve végül valódi, közösen alkotott demokratikus működéshez jutottunk. Érdekes, hogy ez az együttműködés egy olyan közegben jött létre, ahol az a legkevésbé volt feltételezhető. Az eredetileg ellenálló, sőt sokszor ellenséges diákjaink önbecsülése, közérzete javult, megnőtt az együttműködési vágyuk és képességük, visszatért a tanulási motivációjuk. A csoportokból eltűnt a tettlegességig fajuló agresszió, javult a konfliktuskezelési képesség, csökkent a frusztráció.

Ez a fajta folyamat új perspektívát adott a pedagógusoknak is, akiknek a munkája örömtelibb és eredményesebb lett. A program végül orientációs évfolyammá vált, ami nagyon hasznos volt a jól funkcionáló diákok számára is.

Az Arany Iránytű Program elnyerte a Civil díj 2020 Legnagyobb hatású projekt díjat.   A program tapasztalataiból született „A szeretet iránytűje” című könyvünk.

Ajánlott olvasmány:

Ajánlott videó: