Summerhill-dráma BBC film 2008

játékfilm, BBC 2008, magyar felirattal

Az angol oktatásügyi kormányzat az 1990-es évek végén elhatározta, hogy bezáratja a világhires Summerhill iskolát, amelyet 1921-ben hozott létre a skót A.S. Neill. Az iskola mindig is a közismert angol tolerancia próbaköve volt számos okból. Az egyik ilyen ok az volt, hogy az iskolában kezdetektől fogva nem volt kötelező az órák látogatása, a gyerekek annyit játszhatnak, beszélgethetnek amennyit kedvük tartja. Az iskola felfogása szerint az akademikus tanulás nem fölérendelt tevékenysége a gyerekkornak. A tolerancia másik próbaköve az, hogy az iskolában egy valódi iskolai önkormányzat működik, amely nem csupán nevetséges kérdésekben dönt, hanem egy ember egy szavazat elve alapján tényleges és széles hatásköre van.

Az angol kormányzat az iskolát a 90-es években évente értékelte, kereste az okot, hogy bezárathassa az iskolát. 1999-ben ugy döntöttek arra kényszerítik az iskolát, hogy vezesse be a kötelező óralátogatást. Az iskola felvette a kesztyűt, és megtámadta az oktatásügyi kormányzat döntését. A perre 2000-ben került sor, a média figyelme melett. Az iskolai gyerekek számos levelet írtak volt diákoknak, és így szedték össze a perhez szükséges pénzt. A per három tárgyalási nap után azzal végződött, hogy az oktatási kormányzat egy peren kívüli kiegyezést ajánlott az iskolának. A meghátrálás oka az volt, hogy kiderült, Summerhill – az iskola tudta nélkül – fel volt véve egy listára, amelyen olyan iskolák szerepeltek, amiket különösen alaposan, és gyakran kell felügyelni. A törvények szerint azonban erről az iskolát is értesiteni kell, és ezt az angol iskolafelügyelet elmulasztotta. A peren kívüli kiegyezést, amely valójában az iskola gyözelmét jelentette az iskola diákjai a törvényszék termében megtartott iskolagyülésen megvitatták és elfogadták.

A BBC régen elhatározta, hogy ez az egész per megér egy filmet. 2006-ban azután megszületett a döntés a film készítéséről. A filmet 2008 elején mutatta be a BBC. A youtube-ra feltöltött film alatt magyar felirat is olvasható.

A film egyben megnézhető: http://www.youtube.com/view_play_list?p=08755FFDC9AC67D7 alatt a Play All Videos linkre kattintva!

Kapcsolódó oldalak:

(Visited 10 times, 1 visits today)
Fóti Péter

Fóti Péter

A demokratikus nevelés elkötelezett szószólója

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Hasonló cikkek

Közgyűlés

Egyesületi Közgyűlés 2022 október 8-án szombaton 10.00-kor

személyes és online Helyszín: Budapest 1022 Herman Ottó út 27/a. I.em. 4. Szeretettel meghívunk minden egyesületi tagot és szimpatizánst! A közgyűlés nyilvános, bárki jöhet, és bárki tehet javaslatot napirendre. Napirendi javaslatok eddig: Napirend: Közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása (levezető, jkv-vezető, hitelesítők, stb.) Napirend összeállítása

Tovább olvasom »

Kapriole:szabad, demokratikus iskola

(részletek az iskola bemutakozó füzetéből) fordította: Felvidéki Szilvia Az 1997 óta államilag engedélyezett  Kapriole egyike a Németországban működő kb. 1oo demokratikus iskolának. Mintegy 15o diákjával az egyik legnagyobbnak számít a Szabad Alternatív Iskolák Szövetségének (BFAS) egymással összefogásban álló intézményei közül.

Tovább olvasom »