Kurt Lewin idézetek

“Egészében véve, úgy hiszem, bőséges bizonyíték van arra, hogy a viselkedésnek az autokratikus, a demokratikus és a laissez-faire szituációkban megfigyelhető különbségei nem egyéni különbségek következményei. Kevés kísérlet tett még rám olyan benyomást, mint az amikor az autokráciában töltött első nap folyamán megfigyelhettem a gyermekek arckifejezésének megváltozását. Az energiától duzzadó, barátságos nyílt együttműködő csoport rövid fél óra alatt leforgása alatt minden kezdeményezkészséget nélkülöző apatikus gyülekezetté alakult. Az autokráciából a demokráciába való átalakulás a jelek szerint több időt vett igénybe, mint a demokráciából az autokráciába való átmenet. Az autokráciát ráerőszakolják az egyénre. A demokráciát meg kell tanulnia.”

Kapcsolódó olvasmányok:

Mérei Ferenc: A nevelői légkör

A kísérlet:

(Visited 2 times, 1 visits today)
Fóti Péter

Fóti Péter

A demokratikus nevelés elkötelezett szószólója

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Hasonló cikkek

Közgyűlés

Egyesületi Közgyűlés 2022 október 8-án szombaton 10.00-kor

személyes és online Helyszín: Budapest 1022 Herman Ottó út 27/a. I.em. 4. Szeretettel meghívunk minden egyesületi tagot és szimpatizánst! A közgyűlés nyilvános, bárki jöhet, és bárki tehet javaslatot napirendre. Napirendi javaslatok eddig: Napirend: Közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása (levezető, jkv-vezető, hitelesítők, stb.) Napirend összeállítása

Tovább olvasom »

Kapriole:szabad, demokratikus iskola

(részletek az iskola bemutakozó füzetéből) fordította: Felvidéki Szilvia Az 1997 óta államilag engedélyezett  Kapriole egyike a Németországban működő kb. 1oo demokratikus iskolának. Mintegy 15o diákjával az egyik legnagyobbnak számít a Szabad Alternatív Iskolák Szövetségének (BFAS) egymással összefogásban álló intézményei közül.

Tovább olvasom »