Fóti Péter: Amikor a diákok és tanárok demokratizálják az iskolát….


Ha egy olyan diák vagy tanár vagy, aki egy iskolában demokratizálni szeretné az életet, vagy már egy demokratikus iskolában töltöd napjaidat, (ahol már létezik a heti iskolagyűlés és demokratikus önkormányzat), akkor kövesd az alábbi elveket:

  • Legyen minden diáknak és tanárnak beleszólása az iskolában zajló döntési folyamatokra. Ez a beleszólás nem névleges, azaz papíron leírt maszlag, hanem kifejeződik abban, hogy a diákok és a tanárok részt vehetnek, beszélhetnek, érvelhetnek olyan tanácskozásokon, amelyek döntései kötelezőek a közösségre. A döntéseket nem kevés ember hozza, hanem a közösség minden tagja. A döntés módja lehet a többségi elv, vagy valami erősebb, közelebb a konszenzushoz.
  • A diákok és a tanárok a közösségben követhetik érdeklődésüket, új dolgokat tanulhatnak, egyénileg, vagy közösen. Mindenki tanulhat mindenkitől. Tanároknak nem tilos tanítani, de nincsenek is arra kötelezve, hogy mindig tanítsanak. A gyerekeknek nem tilos tanulnia, de nincs arra kötelezve, hogy mindig tanuljon. Mindenkinek van ideje tervezni, és reflektálni arra, amit tanulni akar, vagy megtanult.
  • A diákok és a tanárok tisztelik a különféleséget és toleránsak. Ez teszi lehetővé, hogy együttműködjenek, és ez az alapja annak, hogy képesek közösen döntéseket hozni. A tolerancia nem csupán maszlag, hanem megélt tapasztalat, ami azt mondja, hogy más emberek tapasztalatai is érdekesek, azokat érdemes meghallgatni, és tartózkodni kell hirtelen ítéletektől.
  • A kérdések amiről diákok és tanárok dönthetnek egy iskolában olyan dolgoknak kell lennie, amely befolyással van a diákok és a tanárok életére (kézzelfogható). Az csupán átverés, ha őket csak olyan dolgokról kérdezik, amibe valójában nem szólhatnak bele.
  • Igazi tanulás és felelős állampolgárság abban gyökerezik, ha a gyerekek és a tanárok egyenlőek (partnerek) és tisztelik egymást az osztályteremben és azon kívül.


http://www.democraticeducation.co.uk/index.php/about/who alapján.

Kapcsolódó cikkek:

(Visited 7 times, 1 visits today)
Fóti Péter

Fóti Péter

A demokratikus nevelés elkötelezett szószólója

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Hasonló cikkek

Közgyűlés

Egyesületi Közgyűlés 2022 október 8-án szombaton 10.00-kor

személyes és online Helyszín: Budapest 1022 Herman Ottó út 27/a. I.em. 4. Szeretettel meghívunk minden egyesületi tagot és szimpatizánst! A közgyűlés nyilvános, bárki jöhet, és bárki tehet javaslatot napirendre. Napirendi javaslatok eddig: Napirend: Közgyűlés tisztségviselőinek megválasztása (levezető, jkv-vezető, hitelesítők, stb.) Napirend összeállítása

Tovább olvasom »

Kapriole:szabad, demokratikus iskola

(részletek az iskola bemutakozó füzetéből) fordította: Felvidéki Szilvia Az 1997 óta államilag engedélyezett  Kapriole egyike a Németországban működő kb. 1oo demokratikus iskolának. Mintegy 15o diákjával az egyik legnagyobbnak számít a Szabad Alternatív Iskolák Szövetségének (BFAS) egymással összefogásban álló intézményei közül.

Tovább olvasom »