III. Demokratikus Nevelés Konferencia

3. Demokratikus Nevelés Konferencia

3. DEMOKRATIKUS NEVELÉS KONFERENCIA​

2018 és 2019 után idén is megrendezésre kerül a Demokratikus Nevelés Konferencia!

Rendezvényünkön lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők tapasztalt szakértők és pedagógusok segítségével felfedezzék, hogy hogyan, milyen módszerekkel – például nyílt konfliktusmegoldás, iskolai önkormányzat és a tanulás közös tervezése – szabadíthatják fel a tanulást az oktatási intézményekben és azon kívül is.

Demokrácia az oktatásban, nevelésben, családban… Örök vitaindító gondolatok. Létezik-e ilyen, és ha igen, akkor hogyan lehet úgy megvalósítani, hogy az ne forduljon anarchiába, káoszba? Erről és még sok más, tanulással, neveléssel, családdal kapcsolatos kérdésről szól a 2024. április 27-én (szombaton) 9:00 és 17:00 óra között az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán (1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40.) megrendezésre kerülő Demokratikus Nevelés Konferencia.

Az intézményi nevelés válságát mutatják a romló kompetenciamérési statisztikák, valamint a gyerekek és a pedagógusok túlterheltsége. Van-e kiút ebből?

A tanulás felszabadítása konferencia a demokratikus nevelést helyezi középpontba, mint lehetséges megoldást az intézményi nevelés válságára. Az előadásokon és a műhelyeken arról lesz szó, hogy hogyan lehet a tanulást szabadabbá, örömtelibbé és eredményesebbé tenni, nagyobb hangsúlyt helyezve a tanulás közös megtervezésére, a nyílt konfliktusmegoldásra és a valódi önkormányzatra.

Meghívott előadóink megosztják a demokratikus nevelés terén szerzett tapasztalataikat és a kapcsolódó elméleteket, és bemutatják, hogy az ilyen nevelés és tanulás milyen pozitív változásokat hozhat az iskolákban, az óvodákban, a bölcsődékben és a családban. Ez a megközelítés új perspektívákat nyit a nevelés és az oktatás megújítására, lehetőséget adva a résztvevőknek, hogy megvitassák és továbbfejlesszék a demokratikus nevelés gyakorlatát.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar és a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület által szervezett esemény így nem csupán elméleti kereteket kínál, hanem konkrét jó gyakorlatok megosztására és inspiráló beszélgetésekre is alkalmat ad. Ezzel hozzájárul a tanulás felszabadításához és az intézményi nevelés megújításához.

Idei vendégeink többek között:

 • L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója
 • dr. Gyarmathy Éva lélektani szakíró, pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója
 • Lucy Stephens, a New School alapítója és igazgatója
 • Bas Rosenbrand, a leideni (Hollandia) Alkalmazott Tudományok Egyetemén folyó alternatív pedagógusképző program egyik alapítója.
 • Malom-Alom demokratikus tanulóközösség
 • Fóti Péter, a Demokratikus Nevelés Egyesület elnöke
 • Gál Tamás, a Kürt Gimnázium tanára
 • Ördög Dalma, a kecskeméti Gyermekliget Alternatív iskola tanára
 • és még sokan mások

Könyvek, amelyek a konferencia témájához kapcsolódnak:

 • John Holt: Túlélés vagy tanulás? – Oriold Kiadó 2023 
 • Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban – ELTE Eötvös kiadó (szabadon letölthető) 
 • Bas Rosenbrand: Körbeszélgetés – Saxum Kiadó

Jelentkezem a KONFERENCIÁRA

Ha több információra van szükséged, akkor itt iratkozhatsz fel a konferenciával kapcsolatos emailes értesítőre!