Csuporné Tóth Ágnes

Óvodapedagógus és fejlesztőpedagógus a Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola Pátyodi Dr. Antall József Tagintézményében.

36 éve dolgozom a pályán. Nagyon meghatározó állomása pedagógushivatásomnak, amikor 2014-ben megismertem Béres Marcsit és a BMM módszert. Azóta már több képzésén is részt vehettem. Mindig is érdekelt a reformpedagógia. Fontosnak tartottam a differenciálást pedagógiai tevékenységem során, ami nemcsak a képesség szerinti fejlesztést jelenti, hanem az egyes gyermekhez vezető út megtalálását, az egyénre szabott törődés valóra váltását. 2020-ban a pátyodi Görögkatolikus Óvodában a Görögkatolikus Egyháztól és Pátyod Község Önkormányzatától, polgármesterétől kaptam támogatást ahhoz, hogy ezt a módszert – mint alternatív szakmai arculatot – beépíthessem Pedagógiai Programunkba, és megvásároljuk Béres Marcsitól az eszközeit a hozzá tartozó bútorokkal. „Ebben a módszerben harmóniában van a szabadság és a biztonságot jelentő, jól felépített szabályrendszer, mellyel egy kis nyugalmat szeretnénk biztosítani a gyerekeknek a mai feszült, felbolydult, túlkövetelő és gyakran kudarcos világban.”

Negyedik éve alkalmazom az óvodában a BMM módszert és eszközöket. Ahhoz, hogy ezt meg tudjam valósítani, megfelelő feltételeket kellett biztosítani. Teljesen MÁSSÁ kellett varázsolni a csoportszobát. Béres Marcsival, az ő szakmai segítségével kezdtem neki ennek a megújulásnak a BMM alapelvek mentén, melynek részleteire majd az előadásban térek ki bővebben.

„Én hiszem, hogy gyermeket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi.” ( Szabó Magda)

  • Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola Pátyodi Dr. Antall József Tagintézménye