Megosztás

SZABADSÁG ÉS DEMOKRÁCIA AZ OKTATÁSBAN ÉS A CSALÁDBAN

2018 március 4.

A konferencia honlapja

Konferenciánk célja:
Konferenciánk célja, hogy megismertessük és megvitassuk a demokratikus nevelés gondolkodásmódját és gyakorlatát a családban és az oktatás területén előadások, kerekasztalok és workshopok keretében.

A konferencia kisérö füzete (pdf) formátumban

Megosztás

Konferencia Meghívó 2018 március 4.

„Demokratikus nevelés - szabadság és demokrácia az oktatásban és a családban“

Itt az ideiglenes program (pdf)

 

 

A Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Egyesület és az ELTE Tanító és Óvóképző Karának nevében szeretettel meghívjuk a „Demokratikus nevelés - szabadság és demokrácia az oktatásban és a családban“ című konferenciánkra.

http://www.demokratikusneveles.hu/konferencia

Konferenciánk célja, hogy megismertessük és megvitassuk a demokratikus nevelés gondolkodásmódját és gyakorlatát a családban és az oktatás területén előadások, kerekasztalok és workshopok keretében.

Főbb témáink:

 • demokratikus hozzáállás a családban és a gyermeknevelésben,
 • működő demokrácia az oktatásban,
 • demokratikus kommunikáció,
 • kitekintés a demokratikus oktatásra világszerte.
Megosztás

A Demokratikus Nevelésért Egyesület szervezésében 2017 október 21-22-én Pilisszentivánon továbbképzést/tapasztalatcserét tartunk. A rendezvény cime:

A szabad iskolák pedagógiája

Egy kis irodalom a témához

Cím: Pilisszentiván, Rét utca 43.

Részveteli dij: 4000 Ft, amiböl a "nyereség" az egyesület kasszájába folyik.

A találkozót vezeti: Fóti Péter

IDÖPONT: október 21-én szombaton 10 és 18 óra között, 22-én vasárnap 10 és 15 óra között.

Jelentkezéseket kérjük Solt Ibolya cimére küldeni:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megosztás

4. Demokratikus gyűlés (2017 augusztus 26.)

 

Résztvevők:

 •  Széger Katalin,
 •  Magasi Ildikó,
 •  Felvidéki Szilvi,
 •  Sajóhelyi Gábor 
 •  Pelka Zsuzsa,
 •  Gál Tamás.
 

Napirend:

1. Nyitókör.
2. Napirend megbeszélése, megszavazása,
3. Konferenciaszervezés:
 • öndefiníció, kinek/milyen területen tartjuk a konferenciát,
 • kérdezzük meg a listán, ki vállalná a konferencia szervezésének vezetését, szavazzunk róla, erre egy hét.
Megosztás

Michael More: Miért a finn oktatási rendszer a legjobb? 

Why Finland has the Best Education by Michael More

Megosztás

Páll Gábor: „Hazaérkezés” – Beszámoló az IDEC 2017 találkozóról

Izrael, 2017 április

Bevezetö

A 2017-es IDEC (International Democratic Education Conference) eseményén jártam és szándékosan nem konferenciaként jellemeztem a címben, mert kevéssé volt konferencia számomra, inkább volt egy felszabadító és energiával feltöltő rendezvény.

Izraelben került megrendezésre, és Ármin barátommal mentünk ki ketten. Egy teljes hetet töltöttünk el, aminek az első két napján demokratikus és innovatív oktatási intézményeket látogattunk meg, a konferencia többi részében pedig előadások, workshopok, „open space” lehetőségek voltak.

Régi álmok

Elmondhatom, hogy egy régi álmom vált valóra: eljutni egy valóban alternatív, demokratikus iskolába! Ráadásul egy héten belül többe is! Ott dolgozókkal beszélgetni, ott tanuló diákokkal lógni… és persze szakemberekkel, érdeklődőkkel vitázni úgy, hogy már van egy közös alapunk. Hiszünk a gyerekek szabadságában, hiszünk a szabad és demokratikus oktatás megteremtésének lehetőségeiben. Haza érkeztem.

Megosztás

1. Gyűlés - jegyzőkönyv

2017.05.27.

Résztvevők: Széger Katalin, Dr.Vavró Hajnal, Jinda Réka, Zubonyainé Pelka Zsuzsa,Felvidéki Szilvia, Gál Tamás

Működési szabályzat:

Először induljunk el „szürkén”, azaz indítsuk el a gyűléseket, döntéshozási mechanizmusokat, majd később, pár hónapnyi tapasztalat után esetleg papírra vihetjük, formába önthetjük a működést. Szükséges lenne megnézni, mi van az alapszabályban.

Megosztás

 

A demokratikus nevelés gyakorlata

 

5 napos intenzív tréning

A demokratikus nevelés gondolata természetes része a demokratikus attitűdnek. Kétségtelen és elengedhetetlen része annak a szándéknak, amely a társadalmi közmegegyezést a demokratikus gondolkodásmód és gyakorlat talaján akarja felépíteni. Könnyű belátni, hogy csakis akkor gyökerezhet kellő mélységben egy ember személyiségében az ilyenfajta megközelítése a világnak, ha az a gyermekkorban kezdhet kifejlődni, ha az áthatja a személyisége fejlődését a kezdetektől fogva.
Könnyű ezt belátni, de nehéz megvalósítani egy olyan társadalmi környezetben, ahol mind makro, mind mikro szinten korlátozottan állnak rendelkezésre az ehhez szükséges feltételek. Magyarországon jelenleg a nevelés hivatalos helyszíneit egyfajta feudális rend és gondolkodásmód képviselőivé és gyakorlati alkalmazóivá kívánják tenni, amit súlyosbít az a sajátos történelmi múlt, amelyben az itt működő tanárok és nevelők szocializálódtak, s ami nem kedvezett a demokratikus szemlélet és gyakorlat kialakulásának.
Szerencsére sokak számára vonzó mégis az a nevelési környezet, klíma, amely teret ad a demokratikus attitűdök kialakulásának, és egyúttal az ismeretszerzés, készség és képesség fejlesztés hatékony módjának. Ugyanakkor sokak számára ismeretlenek azok a módszerek és technikák, amelyek segítségével a gyakorlatban is megvalósíthatóak ezek a célok, de ami még ennél is fontosabb, kevesen vannak, akik valaha is szembesültek az ilyenfajta oktatási, nevelési környezet és működési mód rájuk gyakorolt hatásával.
Ez a tréning arra kínál lehetőséget, hogy a résztvevők a saját bőrükön tapasztalják meg a demokratikus fejlesztési, nevelési környezet mindennapos hatásait. Lehetőséget teremt a pozitív és negatív hiedelmekkel való szembesülésre az attitűdbeli különbségekkel, az ebből fakadó frusztrációkkal. Olyan inkubátorba helyezi a résztvevőket, ahol védett módon próbálhatják ki magukat különböző szerepekben.

Megosztás

Tanulási típusok és bevezetés a közösségteremtésbe

Időpont: 2014 május 25. 10.30-tól ca. 16 óráig

ELHALASZTVA 2014 ŐSZRE!!!!!!

Helyszín: Tranzit Egyesület székhelyén: 1067 Budapest, Király utca 102, I. emelet

Részvételi díj: 4500 Ft. A Demokratikus Nevelésért Egyesület tagjainak 2500 Ft.

A szeminárium egész bevétele az egyesület vagyonát képezi.

Résztvevők száma: maximum 25 fő.

Jelentkezési lap: http://doodle.com/6mcu98k4wnefuat6

Szemináriumvezető: Fóti Péter ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Munkamódszer: Saját élményű tanulás, kevés előadás, sok tevékenység, kérdőiv, önértékelés, mások megismerése, páros konzultáció stb.

Rövid leírás:

Minden ember másképp tanul. Van aki cselekedni szeret, mindent kipróbálni, van aki inkább megfigyeli a dolgokat. Van aki elméletekből indul ki, van aki érzéseire hallgat inkább. Van-e minden mögött valami összefüggés? Miért vagyunk olyanok, amilyenek? Lehet- e ebben a vonatkozásban fejlődni? Kit nevezhetünk kreatívnak tanulási stilusát illetően? Hogyan állítsunk össze egy csoportot, hogy a különféle tanulási stílusú emberek jól együtt tudjanak működni? Mennyiben járul hozzá a demokratikus iskolák önkormányzata ahhoz, hogy a gyerekek tanulási stílusa fejlődjön, mennyiben van szerepe a tanulási stílusnak abban, hogy egy iskola gyerekei közösséggé váljanak? Mit is jelent ebben a vonatkozásban a közösség?

Megosztás

Közzétesszük a Hivatlanul facebook csoport tiltakozását és követeléseit:

Tiltakozunk

1. az iskolák központosítása ellen;
2. az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése ellen;
3. mindenfajta kirekesztés és szegregáció ellen;
4. a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv
ellen;
5. a tudós kollégák korai kényszernyugdíjaztatása és a felsőoktatás
elsorvasztása ellen;
6. a szüloi és diákjogok korlátozása ellen;
7. a hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott valamennyi
átalakítás ellen.


Látógatóink