Megosztás

"Open learning" és a demokratikus iskolák

2 napos aktív szeminárium - 2019. május 24-25. (péntek-szombat)

Helyszín: Diósd, Tündér u 6. (Re-crea Diósdi tanulócsoport helységében)

A Civil Rádió 10 perces müsorának hangfelvétele a szemináriummal kapcsolatban itt hallgatható: 2019 április 3. 16:17 perc

A szeminárium tematikája az alábbi négy blokkból épül fel:

 1. “Open Learning” története és képviselői
 2. “Az Open Learning” koncepciója az érdeklődésvezette önszabályozó és önirányító tanulásról
 3. Az iskolai önkormányzat és megosztott felelősség
 4. Mindent összerakunk = Az “Open learning” és a demokratikus-empatikus önkormányzatú iskola 

Szeminárium vezetője: Fóti Péter

Résztvevők minimális száma: 10 fő Részvételi díj: 20.000 Ft, Egyetemistáknak, a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Egyesület tagjainak 50% kedvezmény. A szeminárium dija a Demokratikus Nevelésért Egyesületet bevétele.

Megosztás

A Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület és az ELTE Tanító és Óvóképző Kar Társadalomtudományi Tanszéke idén újra megrendezi közös konferenciáját a demokratikus nevelés és oktatás lehetőségeiről. Külföldi meghívott előadóink, Bas Rosenbrand (Hollandia), Derry Hannam (Anglia) és Idit Eisen Gordon (Izrael) saját gyakorlatukat és tapasztalataikat osztják meg, neves hazai kollégáik pedig a demokratikus nevelési elvek óvodai és iskolai, valamint a családi nevelésben történő alkalmazását mutatják be előadások és workshopok keretében. Kerekasztal-beszélgetések során közösen beszéljük meg az oktatási intézmények demokratikus átalakításának lehetőségeit, és új, demokratikus elvek mentén szerveződő iskolák alapításának járható útjait, követelményeit. A konferencia ideje alatt folyamatosan működő közösségi tér lehetőséget biztosít az előadók és résztvevők kötetlen beszélgetéseire, a gyermekek számára pedig játszóház kínál önfeledt időtöltést. Szívesen várunk minden érdeklődőt, gyakorló és leendő pedagógusokat, szülőket, gyerekeket.

A konferencia részvételi díja előre utalással 3000.-Ft, a helyszínen fizetve 4000.-Ft.
Diákoknak és gyermekeknek a részvétel ingyenes.

Időpont és helyszín: 2019. március 10. 9-16:30 óra (regisztráció 8:30-tól), ELTE Tanító és Óvóképző Kar (1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40.)

További információ konferencia honlapján található: http://www.dem-nev.eu

A konferencia ideiglenes programja (pdf)

Itt lehet jelentkezni a konferenciára

Csatlakozzon a rendezvény facebook oldalához, hogy elsőként értesüljön az újabb hírekről:

https://www.facebook.com/events/235276814074782/ 

Csatoljuk a konferencia meghívó plakátját. Kérjük, ha lehetősége van rá, nyomtassa és terjessze!

Szeretettel várjuk konferenciánkon!

A konferencia szervezői

 • Fóti Péter
 • Gál Tamás
 • Lehmann Miklós
 • Páll Gábor
 • Széger Katalin
 • Tóth Anita
 • Zubonyainé Pelka Zsuzsanna
 • Váczi Dorka
Megosztás

SZABADSÁG ÉS DEMOKRÁCIA AZ OKTATÁSBAN ÉS A CSALÁDBAN

2018 március 4.

A konferencia honlapja

Konferenciánk célja:
Konferenciánk célja, hogy megismertessük és megvitassuk a demokratikus nevelés gondolkodásmódját és gyakorlatát a családban és az oktatás területén előadások, kerekasztalok és workshopok keretében.

A konferencia kisérö füzete (pdf) formátumban

Megosztás

Konferencia Meghívó 2019 március 10.

„Demokratikus nevelés - szabadság és demokrácia az oktatásban és a családban“

 

 

 

A Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Egyesület és az ELTE Tanító és Óvóképző Karának nevében szeretettel meghívjuk a „ II. Demokratikus nevelés - szabadság és demokrácia az oktatásban és a családban“ című konferenciánkra.

http://www.demokratikusneveles.hu/konferencia

Konferenciánk célja, hogy megismertessük és megvitassuk a demokratikus nevelés gondolkodásmódját és gyakorlatát a családban és az oktatás területén előadások, kerekasztalok és workshopok keretében.

Főbb témáink:

 • demokratikus hozzáállás a családban és a gyermeknevelésben,
 • működő demokrácia az oktatásban,
 • demokratikus kommunikáció,
 • kitekintés a demokratikus oktatásra világszerte.
Megosztás

A Demokratikus Nevelésért Egyesület szervezésében 2017 október 21-22-én Pilisszentivánon továbbképzést/tapasztalatcserét tartunk. A rendezvény cime:

A szabad iskolák pedagógiája

Egy kis irodalom a témához

Cím: Pilisszentiván, Rét utca 43.

Részveteli dij: 4000 Ft, amiböl a "nyereség" az egyesület kasszájába folyik.

A találkozót vezeti: Fóti Péter

IDÖPONT: október 21-én szombaton 10 és 18 óra között, 22-én vasárnap 10 és 15 óra között.

Jelentkezéseket kérjük Solt Ibolya cimére küldeni:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megosztás

4. Demokratikus gyűlés (2017 augusztus 26.)

 

Résztvevők:

 •  Széger Katalin,
 •  Magasi Ildikó,
 •  Felvidéki Szilvi,
 •  Sajóhelyi Gábor 
 •  Pelka Zsuzsa,
 •  Gál Tamás.
 

Napirend:

1. Nyitókör.
2. Napirend megbeszélése, megszavazása,
3. Konferenciaszervezés:
 • öndefiníció, kinek/milyen területen tartjuk a konferenciát,
 • kérdezzük meg a listán, ki vállalná a konferencia szervezésének vezetését, szavazzunk róla, erre egy hét.
Megosztás

Michael More: Miért a finn oktatási rendszer a legjobb? 

Why Finland has the Best Education by Michael More

Megosztás

Páll Gábor: „Hazaérkezés” – Beszámoló az IDEC 2017 találkozóról

Izrael, 2017 április

Bevezetö

A 2017-es IDEC (International Democratic Education Conference) eseményén jártam és szándékosan nem konferenciaként jellemeztem a címben, mert kevéssé volt konferencia számomra, inkább volt egy felszabadító és energiával feltöltő rendezvény.

Izraelben került megrendezésre, és Ármin barátommal mentünk ki ketten. Egy teljes hetet töltöttünk el, aminek az első két napján demokratikus és innovatív oktatási intézményeket látogattunk meg, a konferencia többi részében pedig előadások, workshopok, „open space” lehetőségek voltak.

Régi álmok

Elmondhatom, hogy egy régi álmom vált valóra: eljutni egy valóban alternatív, demokratikus iskolába! Ráadásul egy héten belül többe is! Ott dolgozókkal beszélgetni, ott tanuló diákokkal lógni… és persze szakemberekkel, érdeklődőkkel vitázni úgy, hogy már van egy közös alapunk. Hiszünk a gyerekek szabadságában, hiszünk a szabad és demokratikus oktatás megteremtésének lehetőségeiben. Haza érkeztem.

Megosztás

1. Gyűlés - jegyzőkönyv

2017.05.27.

Résztvevők: Széger Katalin, Dr.Vavró Hajnal, Jinda Réka, Zubonyainé Pelka Zsuzsa,Felvidéki Szilvia, Gál Tamás

Működési szabályzat:

Először induljunk el „szürkén”, azaz indítsuk el a gyűléseket, döntéshozási mechanizmusokat, majd később, pár hónapnyi tapasztalat után esetleg papírra vihetjük, formába önthetjük a működést. Szükséges lenne megnézni, mi van az alapszabályban.

Megosztás

 

A demokratikus nevelés gyakorlata

 

5 napos intenzív tréning

A demokratikus nevelés gondolata természetes része a demokratikus attitűdnek. Kétségtelen és elengedhetetlen része annak a szándéknak, amely a társadalmi közmegegyezést a demokratikus gondolkodásmód és gyakorlat talaján akarja felépíteni. Könnyű belátni, hogy csakis akkor gyökerezhet kellő mélységben egy ember személyiségében az ilyenfajta megközelítése a világnak, ha az a gyermekkorban kezdhet kifejlődni, ha az áthatja a személyisége fejlődését a kezdetektől fogva.
Könnyű ezt belátni, de nehéz megvalósítani egy olyan társadalmi környezetben, ahol mind makro, mind mikro szinten korlátozottan állnak rendelkezésre az ehhez szükséges feltételek. Magyarországon jelenleg a nevelés hivatalos helyszíneit egyfajta feudális rend és gondolkodásmód képviselőivé és gyakorlati alkalmazóivá kívánják tenni, amit súlyosbít az a sajátos történelmi múlt, amelyben az itt működő tanárok és nevelők szocializálódtak, s ami nem kedvezett a demokratikus szemlélet és gyakorlat kialakulásának.
Szerencsére sokak számára vonzó mégis az a nevelési környezet, klíma, amely teret ad a demokratikus attitűdök kialakulásának, és egyúttal az ismeretszerzés, készség és képesség fejlesztés hatékony módjának. Ugyanakkor sokak számára ismeretlenek azok a módszerek és technikák, amelyek segítségével a gyakorlatban is megvalósíthatóak ezek a célok, de ami még ennél is fontosabb, kevesen vannak, akik valaha is szembesültek az ilyenfajta oktatási, nevelési környezet és működési mód rájuk gyakorolt hatásával.
Ez a tréning arra kínál lehetőséget, hogy a résztvevők a saját bőrükön tapasztalják meg a demokratikus fejlesztési, nevelési környezet mindennapos hatásait. Lehetőséget teremt a pozitív és negatív hiedelmekkel való szembesülésre az attitűdbeli különbségekkel, az ebből fakadó frusztrációkkal. Olyan inkubátorba helyezi a résztvevőket, ahol védett módon próbálhatják ki magukat különböző szerepekben.


Látógatóink