Megosztás

„Nincs jó és rossz tanulás”

Simon Kosog interjúja Niklas Gidionnal

Süddeutsche Zeitung/Schule und Hochschule/06-08-2012

(Niklas Gidion: 41 éves, nyolc éve dolgozik tanárként a freiburgi „Kapriole”-ban, az úgynevezett demokratikus iskolák egyikében. Azelőtt Gidion több állami intézményben is tanított, Hamburgban.)

 

A demokratikus iskolák nyomás nélkül akarják a gyerekeket fejleszteni; jegyek nincsenek – a szószólók harcolnak az elgondolásaikért

Az úgynevezett demokratikus iskolákban a diákok maguk határozzák meg, mit és hogyan akarnak tanulni. Németországban mintegy 1o ilyen iskola létezik, vannak továbbá alapítási iniciatívák is. A legismertebb és egyben legidősebb ilyen típusú iskola az angliai bentlakásos „Summerhill”.

Az eszme” képviselői egész Európából érkeztek, hogy a freuburgi „Kapriole” iskolában adjanak találkozót egymásnak az Európai Demokratikus Nevelésért Konferencia -rövidítve EUDEC- alkalmából.

Beszélgetés Niklas Gidion freuburgi tanárral, a konferencia egyik szervezőjével.

Megosztás

Kapriole : szabad, demokratikus iskola

(részletek az iskola bemutakozó füzetéből)

fordította: Felvidéki Szilvia

Az 1997 óta államilag engedélyezett  Kapriole egyike a Németországban működő kb. 1oo demokratikus iskolának. Mintegy 15o diákjával az egyik legnagyobbnak számít a Szabad Alternatív Iskolák Szövetségének (BFAS) egymással összefogásban álló intézményei közül. A BFAS-ben betöltött szerepe mellett, a Kapriole meghatározó módon veszt részt az EUDEC tevékenységében is.

 Nálunk a középpontban nem a tanterv, vagy a tananyag áll, hanem az ember: öntudatos/magabiztos tanulás saját felelősségre, és a demokratikus struktúra alkotja a magját legfőbb elképzeléseinknek.


Látógatóink