Megosztás

Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban

A teljes könyv PDF-ben:

http://www.eltereader.hu/kiadvanyok/jerry-mintz-szabadsag-es-demokracia-az-oktatasban/

Tartalomjegyzék

Előszó   írta: Fóti Péter

1. A demokrácia varázsa

2. A demokrácia hatalma

3. A demokratikus közösség

4. Hogyan kell vezetni egy gyűlést?

5. Megtanulni tanulni

6. Shaker Mountain szabad iskola

7. Iskolán kívüli kapcsolatok

8. Iskolán kívüli kapcsolatok

9. Az alternatív iskolák története

10. Demokratikus iskolák

11. Alternatívák az állami iskolákban

12. A Krím-félsziget és Ukrajna

13. Alternatív gondolkodók

14. Három további iskola

15. Felnőttek az iskolában

16. Néhány zárógondolat

Virágh Szabolcs interjúja Jerry Mintz-cel: Közösen döntenek

 

Jerry Mintz Budapesten 2012 májusában

Jerry Mintz könyve megvásárolható!

Megosztás

Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban - A könyv megrendelhető!

Ára: 1750 HUF (postaköltséggel együtt), Egyesületi tagoknak: 1250 HUF (postaköltséggel együtt)

A könyv árát a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület bankszámlájára lehet utalni. A pénz beérkezése után postázzuk a kötetet. A megjegyzéshez kérjük a megrendelő nevét feltüntetni.

1070 0426 6829 6991 5110 0005 CIB Bank

Az egyesületbe belépni itt lehet.

Tartalomjegyzék

 

Várjuk szeretettel egyesületünk tagjai közé!

Ide kattintva látható a belépési nyilatkozat és az alapszabály.

Megosztás

Jerry Mintz könyve megrendelhető ide kattintva!

PDF formátumban ingyen letölthető: http://www.eltereader.hu/kiadvanyok/jerry-mintz-szabadsag-es-demokracia-az-oktatasban/

Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban

 

tartalomjegyzék

Előszó - írta: Fóti Péter

Jerry Mintzcel először 2005-ben találkoztam a Nemzetközi Demokratikus Oktatási Konferencián (IDEC)[1]Berlinben. Ettől az időtől fogva álltam kapcsolatban vele mint internetes hírlevelének és az általa kiadott „Education Revolution” („Oktatási forradalom”) című lapnak az olvasója. Személyesen újra 2011-ben találkoztunk az angliai Ashburtonben, amikor az IDEC újra Európában ülésezett. Itt egy séta közbeni beszélgetésben meséltem el Jerrynek, hogy kinek a könyveiből fordítottam már magyarra.George Dennison[2], James Herndon[3], John Holt[4] neve került elő. Ekkor Jerry azt kérdezte: „Miért csak olyanoktól fordítasz, akik már nem élnek?” A könyv, amelyet az olvasó most magyar fordításban kezében tart, mutatja, hogy megfogadtam Jerry tanácsát, és társakat szerezve lefordítottuk és megjelentettük Jerry könyvét, annak német és lengyel fordítása után.

Megosztás

Jerry Mintz: Közösen döntenek

Viragh Szabolcs interjúja a Magyar Narancs 2012/25. (06. 21.) számában

Magyar Narancs: Hogyan jellemezné írásainak és beszédeinek kulcskifejezését, a demokratikus oktatást?

Jerry Mintz: A demokrácia ma már túl sok mindent, ezért túl keveset is jelent, tehát nem árt a fogalom tisztázása. Ha történetileg közelítünk, akkor vissza kell térnünk az 1960-as évek végi, '70-es évek eleji Egyesült Államokba, ahol megjelent A. S. Neill könyve saját iskolájáról, az idén 91 éve működő Summerhillről, amelynek hatására százával alakultak úgynevezett "szabad iskolák". Ezek utódai nevezhetők "demokratikus iskoláknak". Maga a kifejezés pedig Yaacov Hecht izraeli oktatási szakember nevéhez fűződik, aki 1987-ben megalapította a Hadera Demokratikus Iskolát. Olyan nagy sikert aratott az intézmény, hogy azóta huszonnégy hasonló létesült az országban. Mindegyik az állami oktatási rendszer keretén belül működik.

Megosztás

Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban (válogatás) - Hogyan kell vezetni egy gyűlést? (4. fejezet)

 

Nagyszerű dolog egy nagy demokratikus iskola, ahol jó az egymás közötti kommunikáció, és ahol mindenki be van vonva a gyűlésekbe. Ehhez szükséges egy helyiség, amelyik elég nagy ahhoz, hogy mindenki elférjen, azaz az iskola nem nőhet egy bizonyos méretnél nagyobbra. A helyiségnek minden időben rendelkezésre kell állnia, és elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy mindenki beférjen, ha el akar jönni. Ha erre nincs lehetőség, akkor az korlátozza a közvetlen demokráciát. Angliában, az otthontanulók fesztiválján, a résztvevők száma 900 körül volt. Amikor a gyűléseinket tartottuk, több száz gyerek jelent meg, és mindannyian kényelmesen befértek a nagy sátorba.

Megosztás

Jerry Mintz: 10 jel, mely arra mutat: gyermekének másfajta oktatásra van szüksége

forrás: Ten signs you need a different kind of education for your child

Sok szülő észre sem veszi, hogy az oktatás drámai változásokon ment át saját gyermekkoruk óta. Az iskolák és osztálylétszámok kisebbek voltak, az iskolából kimaradók aránya alacsonyabb volt, az iskolán belüli erőszak szinte ismeretlen volt, a tanárok nem féltek kimutatni érzelmeiket a diákok felé, de az erkölcsi értékek megvitatásától sem riadtak vissza. Természetesen még akkoriban is távol állt az iskola a tökéletestől, de legalább a tanárok – és általában az igazgató is – ismerték a gyereket név szerint, ami manapság egyre ritkább.

Megosztás

Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban - A demokrácia varázsa (1. fejezet)

Jerry Mintz több mint harminc éve számít mértékadó személyiségnek az alternatív iskolák mozgalmában. Tizenhét évig tanított állami és alternatív magániskolákban, 1989-ben megalapította az AERO  (Alternative Education Resource Organization) nevű szervezetet, amelyet a mai napig vezet, továbbá felelős kiadója a "The Education Revolution"című, negyedévente megjelenő újságnak. 


Látógatóink